HTML

Harcjármű makettezés kezdőknek

A blog célja, hogy a kezdő makettezőket érthető módon, a fokozatosság elvét követve beavassa eme hobbi rejtelmeibe.

Friss topikok

  • BÉPÉ: Hasonlóan hozzád, én sem vagyok vérprofi makettező, csak hobbi szinten űzöm ezt a - szerintem - ig... (2010.09.16. 13:39) Blog, de minek is?

Linkblog

Archívum

Mi legyen a végcél?

2010.09.15. 23:06 Berhidia

Az előző poszthoz kapcsolódóan kitérnék arra, hogy mi lebegjen a szemünk előtt, vagyis, hogy a készlet befejezése után mit szeretnénk látni a vitrinben.

Mindenki igyekszik a lehető legszebb makettet elkészíteni, de ezt is a lehetőségeinkhez (tapasztalat, idő, anyagiak) mérve kell nézni. Elsőre senki sem fog aranyérmet nyerni!

Alapvetően az a lényeg, hogy élvezzük az építést, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel. Ha visszatekintünk a végén a folyamatra, mondhassuk, hogy ez jó és érdekes munka volt! Fontos, hogy lássuk azt, hogy fejlődtünk, mert az visz előre, hogy mindig egy kicsit többet próbálunk/merünk. Ennek elkerülhetetlen velejárója, hogy minél több új (és szebb) makettet építünk, a régiek mindig annál kissé gagyibbnak tűnnek majd.

Tehát első körben elégedjünk meg egy olcsóbb készlettel (bár lehet drága Dragon maketteken is gyakorolni, ha felvet a pénz - csak épp nem ajánlott), és azt próbáljuk meg szépre építeni. Dobozból, extrák nélkül. Gyakoroljuk rajta az alapvető technikákat (ragasztás, tömítés, csiszolás, stb.). Később tovább is merészkedhetünk. Fotókat nézegetve próbálhatunk hiányzó részleteket pótolni vagy a meglévő alkatrészeket javítani. Mindez sok türelmet és tanulást (és kudarcot is) igényel, és ki is fogok térni rájuk részletesen.

Ha már eljutottunk egy olyan szintre, hogy jól tudunk tuningolni egy-egy makettet, akkor sem kell mindig a "maximalista csapdába" esni. Néha jó csak úgy, dobozból megépíteni egy járművet, igazi örömmakettezésként.

Én több fajta projektet szoktam vinni, ez függ a hangulatomtól és az alapkészlettől.

Ha jó a makett minősége, jó a kiindulási alap, akkor úgy érzem, megéri energiát fektetni bele, és teret engedek a (majdnem) maximalista elképzeléseimnek.

Vannak rosszabb készletek, ami kétélű dolog. Egyrészt egy gagyibb makettet könnyebben barmolok szét, könnyebben tuningolok (sok pénzt nem vesztek), mert ha már amúgy is annyi vele az alapmunka, akkor miért ne.

Néha viszont annyira rossz egy készlet (vagy annak egy része), hogy nincs kedvem/tudásom javítgatni a hibákat, csak összerakom szépen.

Lényeg a lényeg: élvezzük az építést, és ne akarjunk túl gyorsan haladni. A makettezés türelemjáték is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://harcjarmumakettezes.blog.hu/api/trackback/id/tr502299295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása